Çocuk ve Cimnastik





Cimnastik, hem kız hem erkek çocuklara hitap eden, fiziksel ve ruhsal olarak gelişimini sağlayan spor branşıdır. Bu branş, çocukların 3 yaşından itibaren başlayabileceği nadir spor dallarından birisidir.
 Aynı zamanda Cimnastik, tüm spor dallarının ve branşlarının temelini oluşturur.



Cimnastiğe okul öncesi dönemde başlayan çocukların, kuvvet ve sürat yapılarında büyük ilerleme gözlemlenir.

Ayrıca sinir-kas koordinasyonu ve kemik yapılarının güçlenmesi başlıca faydalarındandır.





Küçük yaşta cimnastiğe başlayan çocuklar, başka spor dallarına yöneldiklerinde,  vücutları çok çabuk adapte olacaktır. Aynı zamanda sakatlanma gibi riskleri minimum düzeye inecektir. Geçmişinde cimnastik yapmayan çocuklardan hep bir adım önde olacaktır.


Üst düzey fiziki gelişim sağlayan cimnastik, çocuğun vücudunun estetik bir yapıya sahip olmasını sağlar. 




Cimnastik, takım sporlarında ki rekabetten ve hırstan uzak, yalnızca kendini rakip gören bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Gerek vücut disiplini, gerekse davranış disiplini anlayışını içinde barındıran cimnastik, faydalı bireyler yetişmesinde büyük rol oynar.


Ailelerin çocuklarını bu spora yönlendirirken ki en büyük endişesi, çocuğunun kısa boylu olacağı korkusudur. Bu tamamen yersiz bir endişe olup, çocuğun boyunun kısa veya uzun olması anatomi ile alakalıdır. Cimnastik yarışmalarında gördüğümüz kısa boylu cimnastikçiler, anatomik yapıları bu branşa uygun olduğu için oradadırlar. Bu uygunluk antrenörler tarafından göz önünde bulundurularak karar verilir.


Örnek verecek olursak, bu branşın olimpik seviyesinde yarışmaya uygun sporcuları şöyle tanımlayabiliriz. Bunlar; geniş omuzlu, kısa ve düzgün bacaklı,kollar uzun ve ayak yapısı bu branşa uygun olmalıdır.











Ailelerin önce kendilerine daha sonra çocuklarının hayatına spor bilincini yerleştirmeleri ve buna göre hareket etmeleri çok önemli. Sporla büyüyen çocuklarda, şiddet eğilimi ve kötü alışkanlıklar görülmeyecektir. 


Günümüzde sıkça rastlanılan ve çoğunlukla okul öncesi veya ilkokul dönemindeki çocuklarda tespit edilen''Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği'' hastalığının tedavisinde cimnastik önemli bir rol oynar.

Cimnastik yapan çocuklarda daha sakin davranış durumu gözlemlenir.
 Ayrıca yine çağımız hastalığı olan, obeziteye yakalanma riskini düşürerek, sağlıklı bireyler yetişmesinde önemli rol oynar.





Kısacası çocuğum neden cimnastik yapmalı sorusunun cevabı; hoşgörü, empati, yardımlaşma, sosyalleşme, temel disiplin, vücut disiplini, özgüven, yaratıcılık gibi gelişim çağındaki çocuğun tüm ihtiyaçlarını içerisinde barındıran tek spor dalı olması diyebiliriz.







Yorumlar